A mezőgazdaság, a kereskedelem és a logisztika nehézségei adták a fő témát idén.

Két év kimaradt, de idén ismét megrendezték Baján az országos gabonafórumot. A Bácskai Kultúrpalotában Nagy László főszervező, a Bajai OKK Kft. ügyvezetője megnyitójában elmondta, miden esztendőben szóba kerültek a nehézségek, de mindig találtak megoldást. Ezúttal a szomszédban dúló háború, az energiaárak elszabadulása, az üzemanyag drágulása és a képzett szakemberek hiánya igazi próbatétel, de: „Kössenek üzletet a nem várt, nehéz gazdasági környezetben is!” Köszöntötte a résztvevőket Baja polgármestere, Nyirati Klára is, kiemelve, milyen hatalmas nyomás nehezedik a logisztikai, kereskedelmi hálózatokra. „Nehéz feladat a szörnyű háborúból kimenekített áru szállítása, tárolása, ugyanakkor humanitárius katasztrófa fenyeget, ha nem sikerül pótolni és a megfelelő országokba eljuttatni a kieső árut. A szállítás kapcsán felhívta a figyelmet a jól működő, országos közforgalmú bajai kikötőre is. Zsigó Róbert országgyűlési képviselő a bajai találkozó fontosságát, a tapasztalatcsere lehetőségét hangsúlyozta. „A mezőgazdaságban dolgozóknak sosem volt könnyű a helyzete, az időjárás viszontagságaihoz mindig alkalmazkodni kell. Az energiaválság és a háborús helyzet tovább rontja a kilátásokat. „Magyarország élelmezésbiztonsága most nagyon fontos!”

A szakmai előadások sorát dr. Hugyecz Attila (Paks 2. főtanácsos) kezdte, felhívva a figyelmet: a gabona és a logisztika mellett kulcsfontosságú a villany. A fogyasztáshoz biztosítani kell a megfelelő mennyiségű villamos energiát. Az egyik út a német modell: az atomerőmű leállítása, szél- és napenergia preferálása. A másik út legjobb példája Franciaország, ahol atomerőműveket építenek, terveznek. Utóbbinak számos követője van Európában, folyamatosan írják ki a tendereket. „Minden technológia előnyét és hátrányát vizsgálni kell!” A főtanácsok bemutatta a paksi építkezés jelenlegi állását, valamint a látványterveket is.

Kiss Péter, a Gabonaszövetség elnöke az ellátásláncban bekövetkezett változásokról beszélt. A fő kérdés: hogyan és mennyiért jut el az áru a célpiacokra. Ukrajnában még ott áll a tavalyi gabona, közben jön az új termés. Nagy feladat a finanszírozás, pénzügyi katasztrófa is bekövetkezhet.” Vancsura Kornél, a Febagro Cégcsoport elnöke (az Év Agrárembere 2021 kitüntető díj Szántóföldi növénytermesztés kategória győztese) kiemelte: a bajai, nemzetközi konferencia jelentősége abban is rejlik, hogy a szakemberek valódi információkat osztanak meg egymással, így nem kell álhírekkel és dezinformációkkal foglalkozni.
Bemutatkozott a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. két külföldi partnerkikötője is. „A konferencia rendkívül fontos, főleg a járványhelyzet miatti két éves kihagyás és a jelenlegi háborús helyzet miatt, mivel tapasztalatot cserélhetünk, az új információk és kapcsolatok segítségével pedig könnyebben megoldhatjuk az előttünk álló feladatokat”, hangsúlyozta Sanja Djurisic, a Pancsovai Kikötő kereskedelmi igazgatója. Kerekasztal beszélgetés zárta a konferenciát, míg a XII. Bajai Gabonapartnerség Találkozón az üzleti vacsora a Koch Borászatnál zajlott.

Géczy Zsolt

hu_HUMagyar