A hiteles információk hiánya, az optimális időjárás és a bizonyossá lett bizonytalanság határozta meg a nemzetközi gabonafórum tematikáját.

Tizenötödik éve rendezik meg Baján a nemzetközi gabonafórumot. A járványhelyzet miatt két esztendő kimaradt, így június 7-én a XIII. Bajai Gabona Partnerség találkozót nyitotta meg Nagy László, a Bajai OKK Kft. ügyvezetője a Bácskai Kultúrpalota színültig megtelt dísztermében. Örömmel üdvözölte a régi ismerősöket és az új jelentkezőket, majd bejelentette: a fő téma természetesen idén is a gabona, illetve minden, ami hozzá kapcsolódik. – Korábban a vírus okozott gondot, most a háború. Ilyen helyzetben különösen fontos, hogy az érintettek megvitassák a szakmai kihívásokat, illetve hitelesen tájékoztassák egymást – mondta a főszervező, aki felhívta a figyelmet: az esti, kötetlen program ismét újdonságot hoz a konferencia életébe.

A háborúval kezdte köszöntőjét Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője is. – A fórumon minden alkalommal szó esett a nehézségekről, de ilyen nagy gondok még sosem voltak: háborús helyzet és energiaválság állítja új kihívások elé a gazdaság szereplőit. Hajdú Miklós alpolgármester, a házigazda bajai önkormányzat nevében megköszönte a résztvevőknek, hogy évről évre megtisztelik a várost jelenlétükkel, ugyanakkor a kölcsönös bizalom fontosságát hangsúlyozta.

A szakmai előadások sorát Vancsura Kornél, a FEBAGRO Cégcsoport elnöke nyitotta. Felelevenítette az elmúlt év fontosabb adatait, beszélt a jelentős terméskiesésről és ukrajnai gabona helyzetéről, majd kiemelte: most az időjárás jobb, mint optimális, jók a kilátások. „A termés értékesítéséhez jó logisztika kell, Magyarország exportorientált a gabonakereskedelmi ágazatban.” Ugyanakkor feltette a kérdést: az abnormális a normális? „Nem mindegy, hogy a valóságban vagy a közösségi térben élünk. Rengeteg álhír jelenik meg, ugyanakkor kevés a hiteles információ, így nehéz üzletstratégiát felépíteni. Ám ezen a konferencián nincsenek téves híradások, itt valós információkkal gyarapodnak a résztvevők, ezt köszönöm a szervezőknek! Kívánom, hogy mindenki találja meg azt az üzleti víziót, amit sikerre lehet vinni ilyen megváltozott körülmények között is.”

Otrok György, az IKR Kft. üzletág igazgatója a bizonytalan helyzetre hívta fel a figyelmet. „A múlt történelem, a jövő sci-fi!” A termés kapcsán elmondta: jelentős export és a belső felhasználás növelése szükséges, továbbá a tárolás támogatása. Így lehetne kimozdítani a holtpontról a piacot. Erdélyi László, a Constanta Kikötő magyarországi képviselője szerint „nagy a gáz”. Szoros együttműködésre van szükség, s nem mellékesen: Magyarországon támogatni kellene a hajózást a forgalom fellendítése érdekében. Ugyancsak sajnálattal állapította meg, hogy nem áramlik az információ, pedig nagy szükség van a hiteles hírekre. Körös Norbert, a Rail Cargo Zrt. vezérigazgatója a vasúti gabonafuvarozásról adott tájékoztatást. Az energiaköltségek ugrásszerű növekedése a fuvardíjak emelkedésével járt, ugyanakkor a háború miatt a szállítmányozás beindult, gabonaszállítási igény jelentkezett. Az infrastruktúra viszont nincs meg hozzá (Ukrajna: széles nyomtáv/Magyarország és Európa nagy része: keskeny nyomtáv). „A MÁV és a fuvarozó vasúttársaságok jó partnernek bizonyultak, így végül sikerült a megfelelő módszert bevezetni. De ettől függetlenül nem vitás: hullámvasúton ülünk, idén és még jövőre is!”

A szakmai előadásokat kerekasztal beszélgetés követte, a moderátor Fábián Zoltán, a Mahart Container Center ügyvezetője, az MLSZKSZ alelnöke volt. Bálint György, a Hungária Agro Kft. ügyvezetője, Földházi József, az ÁTI Depo Zrt. vezérigazgatója, Szirányi Bence (K&H Bank treasury üzletkötő), Mészáros Tibor, az Agrotrain Kft. ügyvezetője és Mladen Jovanovic, a Soyaprotein beszerzési igazgatója. Mint elhangzott, az ÁTI Depo átrakási kapacitása nincs kihasználva, de augusztus 20-tól minden bizonnyal komoly igény jelentkezik erre a szolgáltatásra. Arról megoszlottak a vélemények, hogy mi a helyzet az ország tárolási kapacitását illetően. Egyesek szerint szűkös és elhelyezési gond lesz, míg mások úgy vélték, nem lesz idén probléma a termény tárolásával. A K&H Bank szakértője jó hírekkel is szolgált: a vezető elemzők szerint a kamat csökken, míg év végére az infláció 11% körül lehet. A jegybank elkötelezett amellett, hogy pozitív reálkereset kell (az inflációnál nagyobb). Ami a jövőt illeti, 2024-ben 6%-os inflációs költségvetéssel számolnak.

A fórumot dr. Demkó Attila, a MCC Geopolitikai Műhely vezetője, biztonságpolitikai szakértő előadása zárta. Mint mondta, globális válság van, rendkívüli instabilitás következhet be. „Egy biztos, a bizonytalanság! Az Önök szakmájában a 2×2 mindig négy, de nálunk a 2×2 sem mindig négy.”

A fórum kötetlen formában folytatódott a Kenyeres birtok Petőfi-szigeti egységében. Mint mindig, ezúttal is kiváló vendéglátással, remek hangulatban.

Géczy Zsolt

Bácskai Napló/www.bajahangja.hu

hu_HUMagyar