Bajai Közforgalmú Kikötő fejlesztése

(IKOP-2.1.0-15-2016-00027)

Projektért felelős szervezet:              Baja Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft.

Támogatási intenzitás:                      94,99% 

Összköltsége:                                     3 686 843 016,-Ft

Aktiválás:                                           Bajai OKK Kft. (átadás Magyar Államnak)

Kivitelező:                                          Homlok Építő Zrt.

Fejlesztés leírása:

A beruházás megvalósítása hozzájárul ahhoz, hogy a Bajai kikötő meglévő szolgáltatási színvonalának növelésével az árurakodást végző cégek igényeit kielégítse, valamint a projekt a környezetbarát közlekedés részarányának növekedését is célozza a vasút és a víziút tekintetében a kikötő kapacitásának növelése által.

A megvalósult fejlesztés eredményeként a fejlesztett kikötőben a ki- és berakott áruk mennyisége várhatóan növekedni fog, a rakodott árumennyiség 2025-re megközelítheti a 700 ezer tonnát.

A fejlesztés főbb beruházási elemei:

IV. Károly rakpart és a hozzá kapcsolódó út és parkoló építése

  • Bajai Kikötő úthálózatának fejlesztése, megközelíthetőségének biztosítása, javítása, a meglévő útburkolat átépítése, víztelenítése. Az út jobb és bal oldalán kialakításra került személyautó és kamionparkoló is.

A beérkező kamionok akadálymentes közlekedését a tervezett út biztosítja, amely a Gránátos utcai árvízkaputól indul és a meglévő útról ágazik le, a töltéstől enyhe ívben elválva éri el a tervezett kamionparkoló létesítésére szánt területet. A kialakítás lehetővé teszi a kamionok átmeneti várakozását, esetleges átrakodását.

            Gránátos út fejlesztése

  • A tervezett gyalogosjárda a IV. Károly rakpart és a Külső út között kerül megépítésre a kétirányú gyorsforgalom biztosításának érdekében 3m burkolatszélességgel.

Kikötői partfal állékonyságának helyreállítása, nehézberakó építése

  • Kikötői partfal állékonyságának helyreállítása 292,5 fm hosszban, amely tartalmazza a közművek fejlesztését és egy 120 tonnás teherbírású nehézberakó építését.

Zöld kikötő fejlesztése, függőleges partfalépítés

  • Kikötő szolgálati hely (Zöld Kikötő) fejlesztése, 71,1 fm hosszú függőleges partfal építése, úszómű áthelyezése, gépészeti, technológia felújítása.

A Bajai OKK területén a MÁV Zrt. és a saját célú vágányok átalakítása, bővítése A Bajai OKK területén (Baja, Dunapart állomáson) a MÁV Zrt. és a saját célú vágányok átalakítása, bővítése és átépítése valósul meg. 1db új vasúti járműmérleg is beszerzésre kerül.

hu_HUMagyar